SALATALIK VE ÇİLEK SUÇSUZMUŞ


Hormon kullanımı ile ilgili pek çok rapor, iddiaların aksine salatalık ve çilekte hormon kullanılmadığını söylüyor. 15-20 yıl önce Çengelköy’de yetiştirilen ince kabuklu ve küçük salatalıkların, seracılığın gelişmesi ile birlikte yerini daha kalın kabuklu ve büyük türlere bırakmasının “hormon” iddialarını gündeme getirdiği belirtiliyor.
Küçük meyve veren kokulu yerli çileklerin yerini, daha iri ve koyu kırmızı meyve veren California kökenli çileklerin alması bu meyvenin de “hormonlu” damgasını yemesine yol açtığı belirtiliyor.
Raporlara göre, piliçte de hormon kullanılmıyor. Tarım ve hayvancılıkta hormon kullanılarak doğal sürece müdahale edilmesinin nedenleri ise şu şekilde sıralanıyor:



* Meyve tohumunun arttırılması
* Çiçeklerin teşvik edilmesi ve geciktirilmesi
* Tohumun çimlenme gücünün arttırılması
* Soğuğa dayanıklılığın arttırılması
* Meyve iriliğinin arttırılması
* Meyve olgunluğunun erkene alınması ya da geciktirilmesi
* Meyve kalitesinin iyileştirilmesi
* Hasadın kolaylaştırılması
* Meyve saklama süresinin uzatılması
* Meyve renginin iyileştirilmesi
* Meyve ve yaprak dökümlerinin kontrolü
* Bitkilerin hastalık ve zararlılara dayanıklılığının sağlanması
* Yabancı ot kontrolü



Tıp çevrelerindeki yaygın görüşe göre, hormonlu bitki ve etler, sürekli tüketildiğinde vücuttaki hormon dengesini bozuyor. Bunun sonucunda bir çok hastalık ortaya çıkabiliyor. Vücudun bağışıklık sisteminin bozulması, şişme ve yağlanma, hücrelerin zayıflayarak kanser hastalıklarına davetiye çıkarması gibi kanıtlanmamış ancak ciddi şüphelere yol açan sonuçlar bulunuyor.

0 yorum: